Prezime Lubin NIJE porijeklom iz Osijeka, a krivi zaključak je mogao nastati jer su se od 1946. - 1947. u Osijeku rodila tri Lubina (ja i moja dva brata).
Neka zato malo zagnjavim izvodom iz rodoslovlja
Prezime Lubin potječe iz Trogira.
Prema rodoslovlju porodice Lubin iz Trogira , koje je sakupio i sastavio moj prastric Vinko Lubin (- poštanski činovnik bez dice) rodonačelnik je FRANE VESELIĆ zvani LUBIN rođen oko 1750.
Prezime je prema očevom stricu u našem slučaju nastalo od nadimka iz ribolovne uzrečice BIT'ĆE LUBIN.
E sad Frane zvani Lubin je imao četiri sina od kojih su se dvojica bez zvaničnih potomaka Don Ivan i Don Ante vjerojatno školovala u Zadarskoj gimnaziji negdje u doba Napoleona, a najstariji sin Lovro (1780. - 1836.) imao je dva poznata sina Don Antonia (1809-1900) redovitog profesora talijanskog jezika i kulture na Grackom sveučilištu i Marka iza kojeg je ostala rugalica "Na dvadesetčetvrtoga marca ubili su Lubinova Marka. I kćeri (5) su imale značajne karijere. Najstarija kćer Maria se udala za Sladu-Šilovića, a Matija se udala za Mazzuru i rodila 18-tero dice. Vice - Vinka se udala za Cindru itd.
Najmlađi Franin sin Jakov (1790.- 1860.) sa svojom ženom Barbarom (r. Katalinić - Bonačić) izrodio je 8-ero djece, ali samo sin Ante (1818. - 1898.) nastavlja prezime.
Ante je izrodio 9-ero, a samo moj djed Emil (1864.- 1922.) sa ženom Maria-Alceste Martinolić nastavlja lozu preko četiri sina , od kojih moj otac Milan (1911. - 1980.) nastavlja prezime