Ovako gledajuči prema vašim "istraživanjima" ovde ste napisali da su Polovići znači rod Polović Hrvati.. što pod nekim pojmom to nije tačno. Polovići tj da se tačnije izrazim rod Polović je iz Bugarske, što dovodi da su Polovići bugari!! Naravno jeste da je malo čudno bugarsko prezime koje završava na -vić/-ić.Jeste da su Polovići s vremenom biše Kraljevine Jugoslavije i nedavne Socijalističko-federativne republike Jugoslavije migrirali sa područja današnje Bugarske u područja bivše SFRJ. Ali evo vam i dokazi da vam podkrijepim ove moje tvrdnje!!-Prema mojem obiteljskom stablu koje seže mnogo daleko.
1832- Vasilije Polović rodjen u Plodivu-Bugarska; oženio Sofiju Koleskovu
1856 - Dobili sina Teodora Polovića; oženio Katerinu Ivanovu ( migrirali u Makedoniju)
1885 - Dobili sina, a godinu kasnije i kćer Mariju i Dmirtija Polović
1914 - Dmitrij migrira na Kosovo i tamo se zbog državljanstva ženi da Aneze Šaktini (dobivaju troje djece (amir, vasilj, aurela) Vasilju se gubi svaki trag, Aurela navodno prodana Šiptarima u Albaniju, a Amir (1936) bjezi u Srbiju gdje ostaje do svoje smrti 1973.(oženio Svetlanu Blagojević, dobili dva sina (Anto i Jovan)
1975 - Svetlana migrira u Hrvatsku točnije na područje Karlovca-Korduna-Duge Rese.
1975 - do danas Polovići se rasprostranjuju diljem Hrvatske i Slovenije.
Toliko informacija od mojega obiteljskog stabla i knjiga i zapisa koje je vješto vodio mog pradjed..
Dakle zamolit ču autore ovog web-sajta da preprave ili umetnu da su Polovići podrijetlom iz Bugarske. Hvala lijepa!!!
Ja sam Polović ali Crnogorski. Ovdje u Cg , među našim (starima) postoji priča da se još prije 9 pasova jedan koji je imao 9 sinova iselio za Hrvatsku , vjerovatno je to bila ona masovna migracija početkom 18 vijeka kada su crnogorci naselili istru , rijeku i dalmaciju i formirali - Peroj. Pošto su crnogorski Polovići iz Crnogorske krajne- Crmnice(oblast na skadarskom jezeru) gdje su dva najveća centra u to doba bili Vir i Žabljak, vrlo je interesantno da su i Hrvatski Crnogorci takođe iz (sa)Žabljaka.
Mi imamo svoj tačni rodoslov koji broji negdje 9 , 10 pasova do prvog Polovića(Pola za koga kažu da je bio od bratstva Martinovića -Baice , Katunska nahija u Crnoj Gori, mada je to nepouzdano jer više liči na legendu koja je česta u Crnoj Gori , da se bratstvo povezuje sa nekom slavnom ličnošću iz prošlosti(Martin Baica)). Ovih 9 , 10 pasova u rodoslovu su dosta pouzdani jer se rodoslov radio po crkvenim knjigama. Među našima je živa priča da se
U Srbiji nema Polovića , u Srbiji Polovići su došli najviše iz Cg a moguće da ima neko iz Hrvatske koji je presao da živi u Srbiju.
Ovo za bugarsku mi liči više na neki izdvojeni slučaj, koji je previše mali da bi 500 polovića u Hrvatskoj i jedno 100 u CG vodilo porijeklo iz Bugarske. Migracije iz Crne Gore su bile česte pa bi prije bilo da je neko od naših migrirao za makedoniju ili negotinsku krajnu , gdje je takođe bilo migracija- mada mi ne znamo da je neko otišao u tom pravcu a znamo da su išli za Hrvatsku.
Poz. svima...