Pošalji mail

Learn more about Croatian history and heritage at Croatopica.net.

Aktivnosti

  • How do you feel the name Mikulić

Forum


Mikulić

Podrjetlo

Mikulići su Hrvati, dobrim dijelom iz Hercegovine, a prema nekim izvorima iz Medviđe kod Obrovca. Razmjerno najviše Mikulića u proteklih sto godina rođeno je u hercegovačkoj općini Grude, gdje se svaki četrdeseti stanovnik prezivao Mikulić, dok su u Hrvatskoj glavna ishodišta bila Donja Budičina kraj Petrinje, Sikovo kraj Biograda na Moru i Benkovo kraj Pregrade. U Hrvatskoj danas živi oko četiri tisuće Mikulića u oko tisućučetrsto domaćinstava (61. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno dvije tisuće, pa se njihov broj do danas udvostručio.

Etimologija

Migracije

Glavni migracijski pravci Mikulića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Širokog Brijega (BiH) i Gruda (BiH) u Zagreb te iz Gruda (BiH) u Split.

Raspostranjenost

 

Mikulići su prisutni u svim hrvatskim županijama, u ukupno 233 općine i 381 naselju, pretežito u urbanim sredinama (60%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (800), Splitu (250), Osijeku (120), Biogradu (90) i u Zadru (80).

Thumnail Ime Last name Lokacija Opis Year
of birth
Place
of birth
Aleksandar Ignacije Mikulić svećenik 1649
Martin Mikulić latinski pisac 1840
Evka Mikulić glumica 1890
Nevenka Mikulić glumica 1904
Franjo Kopač Mikulić političar 1909
Tomislav Mikulić novinar 1910
Mario Mikulić slikar, ilustrator i karikaturist 1923
Tomo Gajdaš Mikulić političar, pisac 1925
Branko Mikulić političar 1927
Rudo Mikulić 1928 Ružići

1 komentar
  • Antonio Božić
    Antonio Božić Prezime Mikulić starinom glasi Nimičić, porijeklom su iz sela Crveni Grm kod Ljubuškog. Nisu Vlasi, kako neki misle, nego su porijeklom Hrvati, pošto je Petar Šimunović u knjizi "Hrvatska prezimena" napisao da nisu sva prezimena na -ul porijeklom vlaška. ...  više
    March 29, 2013