Pošalji mail

Learn more about Croatian history and heritage at Croatopica.net.

Aktivnosti

  • How do you feel the name Novak

Forum


Novak

Podrjetlo

Prezime Novak nose Hrvati, najvećim dijelom iz Čakovca, a prema nekim izvorima s otoka Hvara, ali i Hercegovine (Prolog) te Tolovca u općini Prozor, BiH. U prošlih sto godina rođeno ih je razmjerno najviše u Čakovcu, gdje se svaki trideseti stanovnik prezivao Novak. U Hrvatskoj danas živi oko jedanaest tisuća Novaka u oko četiri tisuće domaćinstava (6. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno deset tisuća, pa se njihov broj do danas samo neznatno povećao.

Etimologija

Prezime izvedeno iz riječi novak - novi doseljenik, novonaseljen. Novak, Novotný najčestotnija su prezimena u Češkoj i česta u Slovačkoj.

Migracije

Glavni migracijski pravci Novaka u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Brežica (Slovenija) u Brdovec te iz Čakovca i Doboja (BiH) u Zagreb.

Raspostranjenost

 

Novaci su prisutni u svim hrvatskim županijama, u ukupno 311 općina i 722 naselja, podjednako u gradskim i seoskim područjima. Danas ih najviše živi u Zagrebu (1700), Čakovcu (850), u Nedelišću (350) i Lopatincu (350) kraj Čakovca, te u Varaždinu (300).

Thumnail Ime Last name Lokacija Opis Year
of birth
Place
of birth
Franjo Novak pedagog 1803
Ivan Krst. Novak prirodoslovac 1847
Fran Novak pučki prosvjetitelj 1849
Vjenceslav Novak književnik 1858
Vilko Novak skladatelj 1864
Milan Novak pravnik 1866
Vladimir Novak učitelj gimnastike 1869
Ivan Novak tiskar 1870
Petar Novak entomolog 1878
Mirko Novak glazbeni pisac 1878

0 komentara